Összefoglaló a 2016-2017-es tanévről

Hosszú idő telt el a szeptember 1-jei tanévkezdés óta, mire ezek a sorok megjelennek a tanulók már megérdemelt pihenésüket töltik és élvezik a nyár örömeit.
Tavaly augusztus végén megkezdtük a tanév előkészítését: kijelöltük céljainkat, feladatainkat. Hosszú lenne felsorolni, hogy a tanulás mellett milyen egyéb programokat szerveztünk tanulóinknak, ezért a teljesség igénye nélkül csak a legfontosabbakat emelném ki.
Év elején örömmel fogadtuk, hogy a tanév programjait az Országos Széchenyi Emlékév kapcsán iskolánk névadójához köthetjük, valamint az örökös ÖKO-iskolai cím elnyeréséhez. Szeptember 21-én Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából „a legnagyobb magyar” előtt tisztelegtünk. Az emlékműsort követően a felsősök projektnapon vettek részt.
Októberben megemlékeztünk az aradi vértanukról, az ünnepi műsoron kívül „13+1” emlékfutást is rendeztünk. Ugyancsak ünnepi műsor keretében tartottuk az október 23-i iskolai és községi megemlékezést is.
Az ősz folyamán immár hagyományosan iskolánk adott otthont a Bolyai matematika-, majd a Bolyai magyar csapatversenynek, ahol tanulóink eredményesen szerepeltek.
Egy új ötlet nyomán hatalmas adventi naptárt készítettünk, amely az aula falán jelezte az ünnep közeledtét. Nagy lelkesedéssel figyelték tanulóink az ablakok kinyitása után előbukkanó érdekes alkotásokat.
Decemberben járt nálunk is a Mikulás, megrendeztük a Mikulás-kupát, sütöttünk mézeskalácsot és lelkesen készültek gyerekeink a karácsonyi ünnepre is.
Január a félévzárás és a felvételik időszaka. Ebben a tanévben került először sor az un. intenzív hét megtartására a nyolcadikosok számára. Ezen a héten nekik csak a felvételi tárgyakból tartottunk órákat nagy számban. Utána elégedettségi kérdőíveket töltöttek ki a tanulók, ezt kielemeztük és megállapítottuk, hogy nagyon hasznosnak ítélték meg a kezdeményezést.
A megmérettetések után egy vidámabb időszak következett: a farsangok ideje. Nagyon ötletes, sőt szép jelmezekbe öltöztek a tanulók és egy jót buliztak a jelmezes felvonulás után. Mint oly sok más programon, most is nagyon sokat segítettek a lelkes szülők is a készülődésben és a lebonyolításban.
Településünk idén ünnepli 950 éves évfordulóját, ennek az ünnepségsorozatnak volt a nyitóműsora a Széchenyi Napok ünnepélyes megnyitója, ahol a 6. évfolyamosok életképek segítségével idézték fel a régi szokásokat, hagyományokat. A műsor további részében érdekes falutörténeti ismertetőt hallhattunk Jobbágy Ilona előadásában. A következő napon került sor a Falutörténeti akadályversenyre, melynek során tanulóink bejárták a falu nevezetes pontjait. Az állomásokon felkért előadóktól tudtak meg érdekességeket a helyszínről, majd számot adtak a hallottakról. Úgy gondoljuk, hogy lakóhelyünk megismertetése az itt élő tanulókkal igazán értékes feladat, ezért szeretnénk hagyományt teremteni a négy évenkénti falutörténeti akadályversenyből.
Ebben a tanévben már harmadszor került megrendezésre a Pénz7 – a pénzügyi tudatosság hete. Iskolánk a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez. Diákjaink egy-egy órát foglalkoztak a témával.
Márciusban szép, színvonalas műsorral készültünk nemzeti ünnepünkre, március 15-ére.
Szerveztünk még a tanév során népdaléneklő, majd szavalóversenyt is.
Kihasználva jó adottságainkat több sportesemény, sportverseny is iskolánkban került megrendezésre.
Márciusban a leendő első osztályosok és szüleik számára megtartottuk az „Iskolahívogatót”. Amíg a kicsik játékos foglalkozásokon vettek részt, szüleik tájékoztatást kaptak az iskoláról, és az iskolakezdésről. 51 kis elsőst írattak be iskolánkba. Két osztályt indítunk: szülői igények szerint egy hagyományos és egy egész napos un. „iskolaotthonos”osztályt. Ezt az oktatási formát nálunk tavaly vezettük be, és a szülői visszajelzések szerint jó kezdeményezés volt, elégedettek ezzel a szervezési formával. Ezt igazolja az is, hogy míg tavaly a leendő elsősök harmadának a szülei kívántak élni ezzel a lehetőséggel, idén már a szülők fele igényelte ezt.
Az ÖKO program keretében Zöldőrjáratot szerveztünk, megalakult a Zöldszakkör, mely egész évben egy lelkes kis csapattal végezte a munkatervében meghatározott feladatokat. Megemlékeztünk az Állatok Világnapjáról, a Takarékossági Világnapról, a Víz Világnapjáról, a Madarak és fák Napjáról, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából pedig Zsin Géza tanár úr megtartotta három részes előadássorozatának utolsó részét. Előadásai a közvetlen környezetünkben fellelhető madarakról, a természetvédelemről és a környezettudatos magatartásról szólt. Alsó tagozatosaink tavasszal erdei iskolában jártak, ahol természetes környezetben ismerkedhettek a növény és állatvilággal.
Idén is megszerveztük a papír- és az elektronikus hulladékgyűjtést, valamint a falutakarítást.
Új színfolt, hogy az idén a felsősök mellett a 3-4. évfolyamosok is részt vettek a „Világ Legnagyobb Tanórája” c. programon, ahol megismerkedtek a Globális célok a fenntartható fejlődésért témakörrel, amely kapcsolódik az ÖKO-iskolai céljainkhoz is.

A tanév hivatalosan június 15-én befejeződött. A következő napon került sor az iskolai élet egyik legnagyobb szabású eseményére, a ballagásra. Idén a ballagókkal egyetértésben kicsit más hangulatú volt a búcsúzás: felidéztük az elmúlt 8 évük legvidámabb perceit, a ballagók és a vendégek nagy megelégedésére.
Itt is szeretnék köszönetet mondani Szotyori-Kozma Mártának, a szülői munkaközösség elnökének, aki 8 éven át volt segítségünkre. Mivel gyermeke a ballagó tanulók között volt, így mi is búcsút vettünk egymástól, legalábbis egy időre! Mártira mindig, mindenben számíthattunk. Aktívan közreműködött az iskolai dokumentumok véleményezésében, a rendezvények szervezésében, támogatásában. Jó példát mutatva a többi szülőt is sikerült bevonnia a munkába.
Búcsúzunk Jakab Mária kolléganőtől is, aki 40 éves pedagógusi munka után családi okok miatt nyugdíjba vonul. A lelkes, színvonalas tanítói munkája mellett nagy odaadással végezte gyermekvédelmi munkáját is hosszú éveken keresztül. Köszönjük munkáját, jó egészséget, békés, boldog nyugdíjas éveket kívánunk neki családja körében!
Végezetül köszönöm a KLIK Monori Tankerületének, Önkormányzatunknak és az ABÉVA Kft.-nek, hogy biztosították az iskola zavartalan működéséhez szükséges feltételeket.

Szép nyarat, kellemes pihenést kívánok mindenkinek!

Sticzné Szántó Ilona
igazgató